zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Удължава ли наистина сексът живота?!



Удължава ли наистина сексът живота?!

здраве.bg

Правейки любов, човек далеч не само подобрява настроението си. Сексът също така допринася за изгарянето на повече калории, засилва имунитета и намалява опасността от рак. С това започва своята статия, публикувана преди дни, британския вестник “Индипендънт”.

По-високото мнение за себе си е само една от 237-те причини, заради които хората твърдят, че правят секс, посочва изследването, цитирано от сп. Archives of Sexual Behavior.

Половият живот и наличието на обичан партньор са способни да направят почти чудеса със самооценката на човека. По време и особено след секс в организма се изработват ендорфини (хормони на радостта), които са причина за подобреното настроение.

Неудачният сексуален опит се отразява негативно на душевното състояние. Затова добрият секс подобрява отношението към собственото тяло, избавя от чувството на тревожност и склонността към психични разстройства.
Сексуалната удовлетвореност е пряко свързана с честотата на сексуалните контакти, т.е. колкото по-често човек прави секс, толкова по-малка е вероятността да страда от депресия.

По време на оргазма се изработва окситоцин - хормонът свързан с различните положителни психически и физиологически ефекти, който подобрява и съня. Затова много хора преди да заспят правят секс.

Много изследвания доказват, че любовните ласки освен приятните усещания имат и биохимичен ефект - те намаляват нивото на кортизол – хормона, който се отделя при стрес.

Ако човек прави секс 1-2 пъти в седмицата, в тялото му се повишава нивото на антитела (имуноглобулин А или IgA), които са способни да го предпазят от настинка и други инфекции.

Т.е. интимният живот не само подобрява общото здравословно състояние, но и укрепва имунитета. Организмът на човек с висока самооценка се справя по-добре с причинителите на заболявания. Затова и фразата “Здрав дух в здраво тяло” вече има и съвсем научна обосновка.

Изследвания показват, че честата еякулация...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.