zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Напрежението е най-честа причина за нарушения в зрениетоНапрежението е най-честа причина за нарушения в  зрението

Ако работите на компютър, трябва задължително на посещавате офталмолог поне веднъж в годината.

здраве.bg

През последните години се забелязва обща тенденция към увеличаване броя на хората, които имат нужда от корекция на зрението. Причините за това са различни. Според специалистите, на първо място са напрегнатият ритъм на живот, постоянният стрес и претоварването.

Особено в големите градове хората днес по-често търсят помощ от офталмолог. Влошеното зрение се дължи и на прекомерната работа с компютър и гледането на много телевизия.

Друг важен фактор за възникването на проблеми със зрението е четенето в легнало положение или в транспорта. В такива ситуации очите постоянно се опитват да се фокусират върху буквите, но постоянните вибрации по време на пътуването, лошото осветление и разсейващите зрителни дразнители им пречат на това. Така постепенно се създават предпоставки за поява на прогресираща миопия, която води до отлепяне на ретината и поражения на зрителния нерв.

Не трябва да се пропуска и вредното влияние на пушенето. Доказано е, че с напредване на възрастта пушачите страдат в по-голяма степен от различни дегенеративни заболявания, водещи дори до пълна загуба на зрението.

Повечето очни заболявания могат да бъдат предотвратени или най-малкото забавени. За тази цел е препоръчително редовно да се посещава офталмолог и да се проверява остротата на зрението. Това е задължително особено за водачите на МПС и за хората, които работят на компютър.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.