zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сърцето не обича тъмнината



Сърцето не обича тъмнината

здраве.bg

Късите дни и недостигът на светлина през зимата увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, докладват изследователи от Националния институт по здравеопазване на Финландия.

В хода на изследване, в което са участвали повече от 8000 души, учените са установили връзката между сезонните колебания на теглото на човека и разстройствата в системата за обмяна на веществата.

Още по-голям риск за здравето създават депресиите, които са по-масови през есенно-зимния период. Намиращите се в тежки депресивни състояния, страдат от т.нар. метаболитен синдром, който при тях се развива до два пъти по-бързо, отколкото при здравите хора, запазили своя дух.

Метаболитният синдром предизвиква разстройства в обмяната на веществата, повишено кръвно налягане и високи нива на захар в кръвта.

“Енергийният обмен е неразделно свързан с обмяната на веществата, които страдат поради недостига на светлина”, посочват още финландските учени, цитирани от Ройтерс, “Метаболитният синдром може да се предотврати с помощта на изкуственото осветление, което трябва да се използва не само вечер, но и сутрин при недостиг на естествена светлина”.

Допълнителните източници на светлина и доброто настроение могат да бъдат отлично профилактично средство на метаболитните разстройства, убедени са учените.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.