zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жените по-трудно отказват цигарите



Жените по-трудно отказват цигарите

По-голямата податливост на стреса създава повече трудности пред жените при отказване от пушене.

25 юни 2008, здраве.bg

Всички знаят, че пушенето е опасен и вреден навик. Тези, които не бързат да се откажат от съмнителното удоволствие, оправдават пасивността си с това, че цигарите ги успокояват и премахват стреса.

Доказано е, че пушенето носи по-голяма вреда на женския организъм. Организмът на жените-пушачки старее по-бързо, увеличава се риска от вродени патологии при техните бъдещи деца.

Според специалистите, жените по-трудно се отказват от вредния навик, защото по-лесно се поддават на стреса, с чието повишено ниво се свързва отчасти и пристрастеността към никотина.

Статистиката сочи, че най-успешният ход към отказване може да бъде направен през първите дни след менструацията, когато хормоналният фон е най-благоприятен, а вероятността от срив е по-малка, отколкото в периода преди цикъла.

Първоначално трябва да се преодолее психическата бариера, свързана с отказа от цигарите, и да се намали временния дискомфорт. Психолозите дори съветват на лист хартия да се изпишат причините, поради които си струва отказването от тютюнопушенето. При това подробно – от вредата за здравето до неудобството за околните.

След това може да се премине към следващия етап. В буркан с вода се събират изпушените фасове. Техният вид действа мотивиращо за отказа.

Важно е да се отбележи точната дата на отказването - в противен случай това безкрайно дълго може да бъде отлагано “за утре”.

Желанието за пушене обикновено се формира от някаква ситуация и връзка. Например кафе - цигара или стрес - пушене. Именно тази асоциативна връзка трябва да се разруши. Това означава, че сутрин трябва да се пие чаша сок или зелен чай, който извежда токсините от организма. А със стреса, разбира се, трябва сериозно да се борим, но не и с помощта на никотина.

Важно е да се преодолее желанието за пушене, което обикновено продължава 10-15 минути. За тази цел трябва да си намерите занимание, което ще отвлича вниманието ви: спорт, четене, танци, взимане на душ или вана, изпиване на чаша зелен чай.

Лекарите...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.