zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарства + алкохол = ?



Лекарства + алкохол = ?

здраве.bg

Комбинацията между приеманите медикаменти и алкохолното питие има наистина непредвидими последици. Възможни са най-общо две ситуации, които съвсем не са игра на думи, но могат да се превърнат в опасна “игра” със здравето: алкохолът променя действието на лекарството или лекарството променя действието на алкохола.

Алкохолът променя действието на лекарството

Той може да засили или намали неговото действие, да придаде на медикамента свойства, които не са характерни за него. Комчинацията има непредвидими последици, защото зависи както от индивидуалните особености на конкретното лекарство, така и от съдържанието на съответната алкохолна напитка.

Съчетаването например на много сънотворни с алкохол води до по-бързото опиянение, но след няколко часа можгат да се проявят съвсем различни последици от комбинацията.
Едновременната употреба на сънотворни и алкохол способства за по-бързото проникване на барбитуратите в клетките на главния мозък, а това може за доведе до проблеми с дишането и дори до летален край.

Алкохолът е своеобразен депресант, т.е. той е антагонист на антидепресантите (спира тяхното действие). Приемането на алкохол стимулира произвеждането на адреналин, а заедно с антидепресантите той способства за по-забързаното биене на сърцето, за повишаване на артериалното налягане и за образуването на спазми в малките съдове.

Някои видове бира и вино съдържат тирамин, който е сходен по своя строеж и действие с адреналина - способства за бързото повишаване на кръвното.
Същият ефект се получава при поставянето в носа на някои капки срещу хрема (за свиване на съдовете) и употребата на водка или ракия. Етанолът повишава и чувствителност на сърцето към въздействието на адреналина. Дори най-минималната доза вещество, подобно на адреналина (а за отпушването на носа не се използват други) може негативно да се отрази на здравето.

Алкохолът способства и за силното активиране на чернодробните ферменти от групата на цитохромите. Те отговарят за детоксикацията...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.