zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Внимание: плаж!



Внимание: плаж!

здраве.bg

“Къпането забранено!”. Подобни табели можете да видите на много места. При това не без основание. И не само заради това, че местата и водоемите са неохранявани, а защото и във водата и на брега може да има вредни за здравето микроорганизми. Някои от тях могат да причинят по-“невинни” проблеми, но други могат да доведат до сериозни състояния с неясни последици, които предполагат продължително и сериозно лечение.

Където има вода, може да има и беда

Водохранилищата със застояла вода са любимо место на церкариите – личинки на глистите с название “шистосоматиди”. Ако в езерото или язовира видите да плуват гъски, патици и други водни птици, това често означава, че водата е пълна с церкарии. Те буквално се впиват в краката. Резултатът от това ще бъде сърбеж за около 2-3 седмици и висока температура.
Нетърпим сърбеж и усещане за парене можете да получите и от морската вода. Неприятното усещане е предизвикано от личинките, които обитават актиниите (морските растения).

Друга потенциална опасност за тези, които избират прохладата на водата, е конюнктивитът. Причинителите му са стафилококите и пневмококите, които, попадайки в лигавицата на окото, могат да предизвикат възпалителен процес. Още при първите симптоми незабавно потърсете помощ от офталмолог, тъй като конюнктивитът е заразен и е склонен към рецидиви.

Двойната опасност от вълните

Нещастните случаи, свързани с къпането в неспокойно море, са печална класика. Вълните на прибоя освен това буквално “разбиват шейк” от микроорганизми и бактерии, които предизвикват – най-често чревни инфекции с неясен произход.

На брега

Крайбрежният пясък също не е безопасен. Той е подходящо място за развитие не само на микроорганизмите, довявани от вятъра, но е и място за живеене на котки, кучета, плъхове, и други животни. След техните “разходки” в пясъка често остават хелминти – по-точно техните невидими за човешкото око яйца. Няма как да избегнете досега с тях. Потенциалните инфекции особено се улесняват...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.