zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пробиотиците понижават риска от диабет



Пробиотиците понижават риска от диабет

здраве.bg

Пробиотиците могат да намалят значително и дори да предотвратят развитието на диабет, твърдят швейцарски учени.

Те са установили, че при промяна в съотношението на микроорганизмите в червата може дълго време да се запази добрата чувствителност на тъканите към инсулина. Намаляването на тази чувствителност (т.нар. инсулинова резистентност) е една от главните причини за развитието на захарен диабет от втори тип.

Оказва се, че някои промени в микрофлората на червата значително подобряват въглехидратния обмен, а в резултат на това се създават неблагоприятни условия за развитието на диабет.

През близките години ще бъде разработена програма за профилактика на диабета с помощта на пробиотиците, смятат учените, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.