zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кратките и интензивни спортни занимания са полезни за сърцетоКратките и интензивни спортни занимания са полезни за сърцето

11 юни 2008, здраве.bg

Кратките, но интензивни физически упражнения, съобразени с възрастта и физическата кондиция, не само подобряват мускулатурата, но и помагат на кръвоносните съдове и артериите да доставят кръвта до сърцето.

Според физиолозите, хората, които активно се занимават със спорт дори малко количество часове на ден, но все пак редовно, съществено подобряват състоянието и функционирането на своето сърце. Особено с напредване на възрастта, когато все по-бързо се губи способността на артериите да се разширяват, а това се отразява отрицателно на сърдечния ритъм и способства за повишаване на кръвното налягане.

Според специалисти от университета “Макмастър” в САЩ, 6-седмичен курс по бягане (по 40-60 минути 3 пъти седмично) способства за подобряването на функционалността на артериите и за премахване на сърдечното напрежение.
Учените, цитирани от Ройтерс, подчертават, че ако искаме да запазим сърцето си здраво, спортът и упражненията са един от най.достъпните и лесни варианти.

“Получените данни могат да бъдат особено полезни за тези, които смятат, че нямат време за спорт, но, разбира се, също биха искали да предпазят сърцето си от развитието на хронични заболявания”, смятат авторите на изследването.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.