zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Млечните продукти са по-полезни от млякото



Млечните продукти са по-полезни от млякото

здраве.bg

Такова е мнението на японски учени, открили в киселото мляко антиканцерогенни вещества, които предпазват организма и най-вече червата от онкологични заболявания.

Изследванията, проведени в университета на Калифорния в Дейвис показват, че киселото мляко и млечните продукти, съдържащи живи лакто- и бифидо- бактерии, стимулират изработването на особени противоракови елементи, които помагат на имунната система да предотвратява развитието на раковите клетки.

Млечните продукти запазват хранителните и биологичните свойства на самото мляко: високо съдържание на пълноценни белтъчини и мазнини, витаминен минерален състав и добро усвояване. Именно заради тези техни качества специалистите ги смятат в известна степен и за диетични.

Разнообразието на млечните продукти се обяснява на първо място с това, че за тяхното производство се прилагат различни млечно-кисели бактерии или дрожди и второ, в качеството на изходна суровина се използва различно мляко (пастьоризирано, затоплено и т.н.) при това не само от крави, а и от други животни.

Киселото мляко и айранът се получават по метода на смесената ферментация. Бактериите разграждат млечната захар до млечна киселина, а едновременно с нея се образува въглероден двуокис, спирт и летливи киселини. От една страна това още по-повече подобрява усвояването на тези напитки, а от друга – ограничава тяхното прилагане в детското и диетичното хранене.

Ацидофилинът е резултат от заквасването на пастьоризираното кисело мляко с ацидофилната бактерия, взета отделно или в смес с млечно киселия стрептокок. Той притежава антимикробна активност, отслабва и дори неутрализира действието на токсините, способства за усвояването на лактозата и стабилизира киселинно-алкалния баланс. Затова и се препоръчва при повръщане, колит, дизентерия и други чревни заболявания.

Някои млечни продукти са с висока масленост и калоричност и затова при склонност към наднормено тегло те не трябва да се употребяват твърде много. Но в умерени количества...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.