zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Блокират опасна китайска хранителна добавка за отслабване



Блокират опасна китайска хранителна добавка за отслабване

10 юни 2008, ИАЛ

Със заповед от 09.06.2008 г. на Изпълнителния директор на ИАЛ е разпоредено блокиране и изтегляне в лекарствоснабдителната мрежа на страната, на обявения за хранителна добавка продукт Ли Да ДайДайХуа капс. х 30 бр. производство на Kunming Dali Indystry & Trade CO., Ltd – Китай, поради несъответствие с изискванията, отнасящи се към I-ва степен на риска т.2 от класификацията на степентта на риска за здравето, дължащ се на лекарствени продукти - фалшив лекарствен продукт.

С Аналитични протоколи на ИАЛ за извършен анализ е установено, че продуктът – Ли Да ДайДайХуа капс. Х 30 бр. съдържа активно лекарствено вещество Sibutraminе, в количество многократно надвишаващо количеството в разрешените за употреба в страната лекарствени продукти с режим на отпускане „по лекарско предписание” Reduktil и Lindaxa. Хранителната добавка Лида ДайДайХуа капс. Х 30 бр. представлява „Фалшив лекарствен продукт” съгласно определението за фалшив лекарствен продукт на СЗО и § 1. от Наредба № 9 от 23 април 2008 г. За условията и реда за блокиране и изтегляне на лекарствени продукти, показали несъответствие с изискванията за качество, безопасност и ефикасност.

ИАЛ е уведомила Главния държавен здравен инспектор и РИОКОЗ в страната за осъществяване на контрол по изпълнението на заповедта и предприемане на последващи мерки.

Информираме гражданите закупили продукта Ли Да ДайДайХуа капс. Х 30 бр. незабавно да преустановят употребата му, тъй като употребата на този продукт представлява сериозна заплаха за тяхното здраве, предупреждават още от ИАЛ.

Sibutramine e активното вещество на лекарственитe продукти Reductil и Lindaxa, които се изписват по лекарско предписание и имат специални предупреждения и специални предпазни мерки при употреба и изява на множество нежелани лекарствени реакции. (КХП и листовките за пациента могат да се видят в раздел регистри на страницата на ИАЛ).

ИАЛ за пореден път предупреждава, че на хранителни добавки не могат да бъдат приписвани свойства да предпазват, лекуват...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    лекарства    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.