zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Преди отпуска стресът често се увеличава



Преди отпуска стресът често се увеличава

Лятната отпуска е идeалното време да си докажете, че умеета да се справяте със стреса.

+ тест: умеете ли да разпределяте жизнените си сили?.

здраве.bg

Психолозите подчертават, че последните две седмици преди дългоочакваната отпуска са времето на максимално натрупване на стрес. Много хора се чувстват прага на възможностите си, а оттук произтичат редица здравословните проблеми.

Ендокринната (хормоналната) система, която е тясно свързана с нашето психологично състояние, първа реагира на стреса. Натрупването на негативни емоции предизвиква активизиране на основните хормони на стреса – “агресивния” адреналин и “ревливия” ацетилхолин.

Производството на единия или другия хормон зависи от типа личност и предизвиква една от двете реакции на постоянен стрес:

• симпато-адреналинова - човек не може да се отпусне и се намира в състояние на постоянно силно напрежение.
Към тази реакция са склонни холериците и сангвиниците. Ако състоянието не се лекува, то може да предизвика сърцебиене, резки промени в кръвното налягане (в двете посоки), проблеми със стомаха и задстомашната жлеза.

• ацетилхолинова реакция: “временно умиране”, пълен упадък на силите, мъка и липса на всякакво желание за действие и общуване.
Към нея са склонни меланхолиците и отчасти флегматиците (които по правило много рядко страдат от стрес).
Ако не дадете възможност на тялото си да почине, последствията могат да бъдат тежки: астмоидни състояния, невротични разстройства, гастрит на стомаха с понижена киселинност, пристъпи на вегетативно-съдова дистония.

Въпреки че простудите не са типични за топлите месеци, такива състояния се съпровождат с подобни симптоми: вие сте отпаднали, бледи и ви се струва, че всеки момент ще рухнете от някаква настинка.

При запуснати състояния на невроза в организма започва активно да действа авитаминозата – рязко спада съдържанието на витамин С, на всички витамини от група В и фолиева киселина. Всички полезни вещества започват да се усвояват по-лошо.

Хроничното състояние “на ръба на настинката” често сигнализира за това, че вашите сили са на своя предел. Понякога организмът сам си търси “леглото”, за да може...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.