zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има ли идеални от гледна точка на здравето пропорции?



Има ли идеални от гледна точка на здравето пропорции?

Какво мислят мъжете, когато гледат една красива жена? А дали лекарите мислят същото?.

здраве.bg

... и големите бедра не са толкова лоша комбинация колкото големият корем и малките бедра. Изчислено е, че всяко увеличение на окръжността на бедрата с 6,4 см при мъжете и 9,2 см при жените намалява с 20% риска от развитието на сърдечни заболявания.

Но има и друга статистика - съотношението талия/ бедра показва разпределението на общото количество мазнини в тялото. А мазнините са не само подкожни, но и висцерални, т.е. вътрешни. При това не трябва да се забравя, че определен процент мазнини са абсолютно необходими - особено на жените.

Хората с високо съотношение талия/бедра, т.е. тези, при които мазнините се натрупват в областта на талията и цялото коремно пространство (но не и върху бедрата), са изложени на повишен риск от сърдечни заболявания.

Какво можем да направим за себе си?

На първо място - трябва да се наблюдавате. Ако имате тесни бедра, обърнете особено внимание на кръвоносните си съдове. Направете си анализ на хормоналния статус. Например - не са много жените, които знаят, че дори малката диспропорция естрогени/прогестерони може да се отрази не само на определен строеж на тялото, но и на възникването на проблеми с желаната бременност.

Ако имате по-широки бедра, не трябва да се тревожите, тъй като едва ли някога ще има достатъчно доказателства за излязлата преди няколко години теория, че това показва повишен риск от болестта на Алцхаймер. И ако те не са патология на млада възраст, не си струва да се разстройвате, като си мислите за болестите, които могат да ви сполетят след 40-50 години.

Що се отнася до корема, добре е да бъдете особено внимателни, особено ако бедрата ви не са достатъчно широки. Доказано е, че абдоминалните мазнини са вредни за кръвоносната система.
Когато се търсят различни закономерности, не бива да се забравя, че съществуват и расови особености на строежа на фигурата, както и още много различни (включително и социални) фактори. Така на практика откриването на подобни зависимости между типа фигура и здравето става...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.