zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако изберете екзотична дестинация



Ако изберете екзотична дестинация

здраве.bg

Близо или надалеч!? Всяка година по това време много хора си задават такъв въпрос, докато кроят планове за лятната отпуска... Според официалните изисквания всички туристи трябва да бъдат предупреждавани за евентуалните опасности от заразяване с опасни болести в чуждите страни. Дали обаче това се спазва или не... В крайна сметка самите ние следва да сме най-отговорни към собственото си здраве.

За да помогнем на всички, които тази година са решили да прекарат годишната си отпуска извън България, предлагаме препоръките, публикувани от Световната здравна организация „СЗО“.

Холера е регистрирана в повече от 40 страни. Сред тях са Афганистан, Виетнам, Индия, Ирак, Камбоджа, Малайзия, Филипините, Шри Ланка, Конго, Замбия, Камерун, Судан, Сомалия, Уганда. За профилактика на заболяването на туристите би следвало при преминаване на съответната граница да се дават специални ръководства.

Неблагоприятни по отношение на чумата са: Алжир, Монголия, Замбия, Боливия, Бразилия, Перу, Еквадор, Зимбабве, Мадагаскар, Мозамбик, Китай, Индия, Казахстан, Намибия, Танзания, Уганда. За профилактика на заразяването СЗО е препоръчала на тези страни да раздават на туристите, влизащи в тях, специални упътвания.

Маларията се среща във всички африкански страни с изключение на Лесото и Сейшелските острови. В Америка малария няма в Канада, САЩ, Куба, Пуерто Рико, Чили и Уругвай. Всички останали 21 страни са неблагоприятни по отношение на заболяването.
По Средиземноморското крайбрежие малария няма в Кипър, Либия, Йордания, Кувейт, Ливан, Катар и Тунис. В Европа болестта се среща само в Турция, Азърбайджан и Таджикистан.

Жълта треска: за предпазване от заболяването съществува специална ваксина. Тя е задължителна при пътуване в Ангола, Аржентина, Боливия, Бразилия, Гвинея, Гвинея Бисау, Заир, Хондурас, Кения, Колумбия, Коста Рика, Мали, Нигерия, Панама, Парагвай, Перу, Руанда, Сенегал, Сомалия, Судан, Танзания, Тринидад и Тобаго, Чад, Еквадор, Етиопия.

Паразитните...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    превенция    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.