zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лошият началник - фактор №1 за напускане на работа



Лошият началник - фактор №1 за напускане на работа

Най-важният човек в офиса е шефът. Но причините може да не са тези, които си мислите.

здраве.bg

... емоционални послания, дори и тези, които не са очевидно изразени. “Фигуративно казано, емоциите са заразни. В случай, когато шефът е в лошо настроение, е лесно да се “прихване” негативността, несигурността, стреса, които той пръска наоколо”, казва Макий.

Ричард Бояцис, професор по организационна психология казва, че има два типа взаимоотношения, които са възприемчиви на емоционално “заразяване”: взаимоотношенията с интимния партньор или тези с влиятелна личност.
В романтичните отношения, емоциите са симбиозни. Ако единият партньор се чувства зле, другият страда. Доброто настроения на единия може да повиши и настроението на другия.

Но между шефът и подчиненият му, емоцията има тенденция да протича само в едната посока – надолу. Негативността на шефа завлича служителите като мътна бавна река. Бояцис, който е работил като психотерапевт и е диагностицирал проблемите на управлението в много компании казва, че служители, които работят за щастливи и продуктивни мениджъри са склонни самите те да бъдат щастливи и продуктивни, както на работа, така и в къщи. И не е изненадващо, че да работиш за шеф, който е негативен, крещи или унижава, дърпа работниците и цялата организация надолу.
Ефектът от настроението на шефа може да бъде по-голям проблем за едни от служителите, отколкото за други.

Изследване в сп. Journal of Personality and Social Psychology разкрива, че някои хора са изключително чувствителни към невербалните знаци, които другите подават при разговор – малки промени в езика на тялото, тон на гласа, израз на лицето. Тези хора са способни да “подслушват” скритите мисли и чувства на другите – знаци, които изпращащият ги не е имал намерение да предаде.

Тази способност, която психолозите наричат “емоционална интелигентност”, може да се окаже проблематична, когато някой улови негативните чувства на другия. Някой със силни емоционални възприятия може не просто да се притеснява, че шефът тайничко не го харесва, той може да го знае като факт.

Специалистите съветват...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.