zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лошият началник - фактор №1 за напускане на работаЛошият началник - фактор №1 за напускане на работа

Най-важният човек в офиса е шефът. Но причините може да не са тези, които си мислите.

здраве.bg

“Взаимоотношенията ви с началника в голяма степен определят риска от депресия и други психиатрични проблеми”, казва Брад Джилбърт, изследовател от Университета "Пардю" във Форт Вейн, Индиана.

В неговото изследване на служители от различни сектори, публикувано в сп. Work and Stress, Джилбърт открива, че взаимоотношенията с шефа са почти еднакви по значение с взаимоотношенията с партньора, когато се отнася до общото здравословно състояние. Дори и приятелски настроените колеги или добре платената работа не могат да компенсират лошите отношения с началника.

Различни проучвания показват, че повече от половината от всички служители имат влошени, ако не и откровено нетърпими отношения с шефа си. Според скорошно проучване на Галъп, лошите отношения с началника са причина №1 за напускане на работа. Проблемите с него изпреварват всички други причини за неудовлетвореност на работното място, включително заплащането, продължителността на работното време или ежедневните задължения.

Изследването налага категорично извода, че “хората напускат шефа си, не компанията”.
Какви са вашите отношения с шефа засяга дори физическото ви здраве. Още наемниците от “време оно” са открили, че “омразата към вишестоящия кара кръвта да кипи”.

В изследване на медицински сестри, проведено от Надя Вейгър, английска психоложка, се вижда, че работещите под ръководството на мениджъри с лошо отношение – липса на уважение, честност или съпричастност, са имали драматично по-високо кръвно налягане по време на работа, отколкото колегите им, управлявани от началници, оценени като внимателни и съпричастни. В резултат, хората с “кофти” шеф са били изложени на 20% по-висок риск от сърдечно заболяване.

Защо шефовете влияят по този начин?
Не само защото правят повишения неохотно, дават оценка на работата или поставят правилата за служителите, смята Ани Макий, която изследва работната среда. Хората са развили способност да бъдат изключително чувствителни към отправяните един към друг...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.