zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сън в работен следобед...



Сън в работен следобед...

23 май 2008, здраве.bg

Със сигурност ви се е случвало. В разгара на работния ден, очите неусетно започват да се затварят и изпитвате истинска нужда от сън...

Няма място за притеснения! Всеки втори човек страда от внезапни пристъпи на сънливост на работното си място. Решението е просто - ако не се съпротивлявате на обхваналата ви умора и си позволите няколко минути почивка, ще се почувствате по-свежи и ще можете отново да се заловите за работа..

Всъщност всичко се дължи на биоритмите. Психиатри от университет “Харвард” са провели изследване, при което са поставили участниците в помещение без часовници и ориентири за времето. Пристъпи на сънливост са били регистрирани абсолютно при всички в два периода от денонощието - от 1 до 4 часа през нощта и от 13 до 16 през деня.

Много компании вече са убедени в правотата на тези резултати и се опитват да се възползват от това. Една от тях е патентовала специални фотьойли, в които човек може да си полегне, без да си измачка дрехите, да послуша музика със слушалки и да се възползва от слаб вибромасаж, като едновременно може да се вдишват успокоителни аромати и ефирни масла. По този начин за 15 минути организмът може да си почине пълноценно.

В Мюнхен пък е бил открит специален “спален салон”, към който по обяд се насочват служителите от близките офиси. Входната такса е 10 евро. За тези пари можете да поспите 20 минути, а след това ще ви събудят с тонизираща напитка - вода с лимон и ментов сок.

У нас се налага да решаваме този проблем по друг начин.
На първо място - за да се преборите със сънливостта, избягвайте несподелените и обилни трапези.
По-добре хапвайте по малко, но често и редовно: половин час след започване на работния ден можете да изпивате чаша мляко, след още 2 часа – да изяждате някаква зеленчукова салата, след това – някакъв плод, до края на работния ден - чаша зелен чай, сушени плодове или ядки. Така никога няма да лишавате мозъка си от необходимия за интелектуалния труд приток на кръв.

Ако работите с компютър, на всеки...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.