zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бременността подобрява здравето на жената за цял живот



Бременността подобрява здравето на жената за цял живот

здраве.bg

Това показват резултатите от изследване, проведено в университета на Ричмънд, щата Вирджиния.

По време на бременността и раждането женският организъм изработва значителен обем от хормони, които предизвикват определени изменения в цялото тяло, включително и в мозъка. Жените, които вече са станали майки, имат по-добро зрение, координация и памет.

Аналогични процеси се наблюдават и при животните. Авторите на изследването смятат, че по този начин природата се е погрижила на майката да й бъде по-лесно при отглеждането на потомството.

Учените са убедени, че всички тези предимства се запазват дълго време, а някои от тях – и за цял живот. Те предполагат, че установяването на взаимната връзка между измененията на хормоналния фон след бременността и нивото на активност на мозъка ще позволи да се усъвършенства и значително да се повиши ефективността на традиционната заместителна хормонална терапия.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    9 месеца    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.