zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Погрижете се за себе си срещу силното слънцеПогрижете се за себе си срещу силното слънце

здраве.bg

Споровете и мненията за ползата и вредата от т.нар. слънчеви бани изглеждат безкрайни и все така противоречиви. Но каквото и да е вашето лично мнение, погрижите за себе си – преди силните горещини се запасете с необходимите специални кремове за слънцезащита.

А техният избор зависи от няколко основни критерия:

• Не трябва да се забравя, че за всяка възраст е необходима различна козметика. Ако имате дете до 2 години, трябва да помните, че на толкова малки деца изобщо не се препоръчва пребиваването на открито слънце. За децата над 2 години трябва да се избира козметика, която не съдържа химични филтри, т.е. в нейния състав трябва да има само минерални компоненти. Най-популярните средства за защита са спрейовете, лосионите и тоалетните млека с екстракт от алое, витамин С или млечна суроватка. Показателят на SPF в тях трябва да бъде не по-малко от 30 и колкото повече, толкова по-добре

• Възрастта от 35 до 40 години е критична по отношение на слънчевите лъчи, тъй като пред този период започва процесът на активното стареене на кожата и намаляването на нейните естествени фотозащитни сили. На тази възраст трябва да се употребяват по-силни козметични средства, защото кожата е особено застрашена от пигментация. Използването на козметика за слънцезащита е задължителна за всички – включително за тези с по-мургава кожа.

• Изборът на козметика за лятото се определя и от типа кожа. Особено внимателни трябва да бъдат тези, които са с чувствителна или мазна кожа. За чувствителната са препоръчителни средства с минерални филтри, а за мазната – козметика с лека текстура, която няма да запушва порите и ще дава възможност на кожата да “диша”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.