zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

1,60 лв. става потребителската такса за медицински прегред



Промяната е свързана с увеличаването на минималната работна заплата.

31 януари 2006, здраве.bg

С обнародването в "Държавен вестник" (бр. 10 от 31-ви януари 2006) на ПМС №8 от 20-ти януари 2006г. за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) за страната в размер на 160 лв. (до сега 150 лв.), се променя и размерът на потребителската такса, заплащана от здравноосигурените на лекаря, стоматолога и лечебното заведение, съобщиха от НЗОК.
Според Закона за здравното осигуряване за всяко посещение при лекаря или стоматолога здравноосигурените заплащат по 1% от минималната работна заплата, т.е. с новия размер на МРЗ потребителската такса става 1,60 лева. За всеки ден болнично лечение се заплаща по 2% от МРЗ - т.е. по 3,20 лева, но за не повече от 10 дни годишно.
Въпросите за заплащане на потребителска такса са едни от най-често задаваните на телефона на здравно-информационния център на НЗОК 0800-14-800. Според Закона за здравното осигуряване, потребителска такса се заплаща само за оказана медицинска или стоматологична помощ: преглед, поставяне на диагноза, възстановителни процедури, изследвания, лечение и профилактични дейности. За платената сума лекарят трябва да издаде касова бележка или квитанция.
Много въпроси се получават на “горещия телефон” и за това, кои групи здравноосигурени са освободени от заплащане на потребителска такса.
Не заплащат таксата децата до 18-годишна възраст, бременните, безработните, регистрирани в бюрото по труда, военнослужещите на наборна военна служба, пострадали при или по време на отбраната на страната, ветераните от войните и военноинвалидите, задържаните под стража или лишените от свобода, социално слабите, получаващи помощи по Правилника за социално подпомагане, лицата без доходи, настанени в домове за деца и юноши и в домове за социални грижи, инвалидите първа група с право на придружител, онкологично болните, медицинските специалисти и страдащите от някои заболявания, определени със списък в Национален рамков договор 2006.
Списъците на освободените от потребителска такса трябва да бъдат изложени на видно място пред лекарските...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.