zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защитата на психиката – нож с две остриета



Защитата на психиката – нож с две остриета

Правилно ли реагираме в критични ситуации и какви са последиците за психиката ни.

здраве.bg

... мотивираното “забравяне” на травмираща ситуация се нарича от психолозите изтласкване. При това могат да се забравят не само очевидни неприятности – понякога от паметта се “изтласква” чуждата помощ, която сме получили в критичен за нас момент.

Често изтласкването е характерно и за ситуации, свързани с пари или задължения.

“Аз съм глупак”

Едно от следствията на изтласкването е т.нар. проекция. Изтласканата информация (или забравеният опит) излизат от съзнанието, но остават на подсъзнателно ниво. И периодично това, което е изтласкано, започва да се появява именно под формата на проекция. Човек започва да си приписва чуждия опит, мисли, мотиви.

Могат да се проектират не само негативните, но и положителните емоции. В широкия смисъл всички ние използваме проекцията за обяснение на света – как да разберем другите, ако не намерим сходни чувства в себе си?

“Всичко ще обясня”

Понякога ни се струва, че е по-лесно да изядем жаба, отколкото да признаем собствената си грешка. А тя не трябва да се признава, особено когато съществува механизъм като т.нар. рационализацията. Тя ни позволява да намерим вменяеми и напълно достойни причини, за да обясним неприемливите си действия. Кое е по-удобно: да признаем, че не ни взимат на желаната работа поради недостатъчния ни опит или да смятаме, че “всичко в тази държава става с връзки”? Рационализацията ни позволява да се обградим със стереотипи, да изразходваме минимум усилия за анализ на постъпващата информация, но да се чувстваме д’Артанян.

“Аз не съм това”

Доста “прозрачен” начин на защита са реактивните образувания, т.е. заменянето на собствените чувства с противоположни. Класически пример за това е поведението на децата, които се стремят да обърнат наопаки чувствата, защото ги смятат за срамни. Затова те могат да се смеят на филм, който предизвиква сълзи, или се държат грубо с мом(и)чето, което всъщност искат за ухажват.

Чувствата трябва да бъдат излети

Можем да попадаме в критични...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.