zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защитата на психиката – нож с две остриета



Защитата на психиката – нож с две остриета

Правилно ли реагираме в критични ситуации и какви са последиците за психиката ни.

здраве.bg

Много хора възприемат т.нар. психологична защита като начин да се реагира адекватно на агресията и достойно да се излезе от конфликта. С подобно умение никой не се ражда – то се изработва с годините и трябва да се признае, дори и тогава не при всеки. Но за да се запази чувството за защитеност дори от тези, които не умеят много добре да общуват, съществуват защитни механизма на психиката – т.нар. първична защита. Това са начините за реагиране на травмиращите ситуации, които са ни необходими, за да поддържаме самооценката си и да възстановим самоуважението си.

Механизмите на психологичната защита са универсални за всички, те са ни заложени от природата – това са всъщност шаблони на поведение и реакция на една или друга травмираща ситуация.

Първичната психологична защита е нож с две остриета. При нейната несъмнена полза (възможността да се приеме болезнена ситуация без изгубване на самооценката) все пак съществуват два недостатъка. Първо, психологичната защита не променя нищо в реда на нещата, тя само ни избавя от тревогата и дискомфорта и второ - тя работи по такъв начин, че изопачава реалността в полза на нашата емоционална стабилност.

Да поиграем на криеница: “Нищо не се е случило”

Механизмът на отрицанието действа на принципа “ако не си призная нещо, значи то не се у случвало”. Нежелателните събития не се приемат за съществуващи.

Отрицанието често става първа реакция на необратимите събития – смърт или болест. С него можем да се сблъскаме и в семейните отношения: струва ни се, че е по-безболезнено да си затворим очите пред проблема, отколкото да поставим въпроса пък макар и ребром.

Често може да се чуе и въпросът: Къде гледат родителите на детето-наркоман във външно благополучното семейство? Защо те не обръщат внимание на тревожните признаци?

Отговорът е сравнително прост - защото работи механизмът на отрицанието – родителите не си позволяват мисълта, че подобно нещо може да се случи в тяхното семейство.

“Забравих”

Специално...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.