zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Типът характер предразполага към определени заболявания



Типът характер предразполага към определени заболявания

Работохолиците често са небрежни към здравето си, като се оправдават с липсата на време.

здраве.bg

... е най-разпространеният сред мъжете психотип. Такъв мъж е надежден, грижовен, обича дома и семейството и въпреки обичайната си сдържаност често е склонен към изблици на злоба, гняв и упреци по адрес на близките. Той постоянно е натоварен с различни дела и лични преживявания, а това увеличава риска от ранна хипертония и исхемична болест на сърцето, съответно - от инсулт и инфаркт.

Този тип хора не се грижат добре за здравето си и търсят лекар при конкретен проблем или под чужд натиск. Те не са фенове на физическите натоварвания. Хранят се редовно, 3-4 пъти дневно, изяждайки всичко. Затова като правило нямат стомашно-чревни проблеми.

Хистероиден тип

Тези хора се стараят всяка тяхна постъпка да бъде обект на внимание от другите. Ако няма кой да ги оцени, те са готови да почакат.
Този тип личности обичат крайните емоции – при тях разстоянието от плача до смеха е кратко. Повече от плача те обичат само почивката. Тогава забравят за работата си, за всичките си задължения, а ако има празник, те са в центъра на тържеството.

Нощният живот (късното ходене на гости, престижните клубове) прилягат на хистероидния манталитет.
Такива хора се хранят набързо, най-често със суха, пикантна или пържена храна и въпреки че обичат деликатесите, не са придирчиви към храната. Жените са склонни към напълняване и съответно към спазването на строги диети (но много бързо се отказват от тях).

За този тип са характерни заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система, захарен диабет, проблеми със задстомашната жлеза, черния дроб, бъбреците и нервната система.
Психиката на такива хора ги подтиква да използват всяка болест като вид демонстрация за това колко зле се чувстват, стараейки се да извлекат полза за себе си и така да получат удовлетворение от вниманието на другите.

Шизоиден тип

Това е типът на “учените-сухари”. Списъкът със заболяванията, характерни за него е дълъг: късогледство, астигматизъм, неправилна захапка, дюстабан, лоша...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.