zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Типът характер предразполага към определени заболявания



Типът характер предразполага към определени заболявания

Работохолиците често са небрежни към здравето си, като се оправдават с липсата на време.

здраве.bg

Отдавна е забелязано, че определени болести “обичат” хората с определен характер. Според някои специалисти, ако човек познава своя психологичен тип, може да се предпази по-успешно от различни здравословни проблеми. Предлагаме ви някои коментари за най-често срещаните психотипове и типичните за тях здравословни оплаквания, обобщени от специалисти от изданието Psychology Today.

Най-често се срещат 5 основни психотипа: параноен, епилептоиден, хистероиден, хиперактивен и шизоиден. Веднага трябва да се отбележи, че те нямат нищо общо със заболяванията параноя, епилепсия, истерия и шизофрения. Става дума само за термини, приети в науката за определяне спецификата на личността.

Параноен психотип

Такива хора са например работохолиците. Те притежават огромна енергия и могат да работят от сутрин до вечер. Стремежът към доминиране, напредъкът в кариерата, общуването с другите под формата на молби, изисквания, инструкции и заповеди са отличителните черти на този тип хора. Те често превръщат жилищата си в място за работа.

Този начин на живот рано или късно предизвиква отклонения - неврастения или чести изблици на гняв. Храненето при тези хора обикновено е нездравословно – суха храна, ядене “между другото”, вечеря късно през нощта.
И ако на по-млада възраст инсултите и инфарктите не са толкова опасни, проблемите със стомашно-чревния тракт са често срещани (язва, колит, гастрит).
Установено е, че работохолиците често не си лекуват зъбите (те се оправдават с липсата на време за това), а си поставят протези.

В по-напреднала възраст тези хора често страдат от атеросклероза на съдовете на главния мозък (свързана с риска от инсулти) и исхемична болест на сърцето (водеща до инфаркти) поради неправилното си хранене, т.е. прекомерната употреба на месо, захар, сол, подправки и тестени изделия. Отрицателен фактор е и недостигът от движение – те седят много, пишат и т.н. Дори емоционалното разтоварване не е в състояние да им помогне.

Епилептоиден тип

Това...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.