zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да “приберем” коремаКак да “приберем” корема

Няколко любопитни начина да намалим мазнините около корема.

здраве.bg

Доказано е наличието на връзка между мастните наслоения около и над талията (характерни най-вече за мъжете, както и жените в по-напреднала възраст), и сърдечно-съдовите заболявания (хипертонията, инсултите), диабета и увеличаването на риска от някои видове рак.

Изследвания, проведени от учени от университета на Южна Флорида” показват, че жените, болни от рак на гърдата, имат дълбоки абдоминална мастни наслоения с 45% повече в сравнение с останалите. А изследване, проведено от Националния институт за изучаване на сърцето, белите дробове и кръвта в САЩ доказва, че при децата от различен пол братът има значително повече предпоставки за възникването на сърдечно-съдови заболявания.

Много хора смятат, че ако сме прибавили някой и друг сантиметър към талията ни, просто трябва да престанем да ядем сладолед. Проблемът всъщност е доста по-сериозен.

Мазнините, които можем да хванем с пръсти, т.е. разположени непосредствено под кожата са сравнително безобидни. Много по-сериозни проблеми възникват поради т.нар. висцерални мазнини, които се натрупват по вътрешните органи най-често червата и черния дроб. Учените са категорични, че заплахата за здравето се определя не от това, че имате излишни мазнини, а от това къде са съсредоточени.

Как да разберем дали имаме наднормени мазнини без да прибягваме до сложни изследвания като томографа или ядрено-магнитния резонанс?
Всъщност е доста лесно - разделете обиколката на талията (на най-тънкото място) в сантиметри на обиколката на бедрата (на най-широкото място). Например за човек с обиколка на талията 68,5 см и на бедрата 98 см този коефициент е равен на 0,7. Според оценката на специалистите, при коефициент по-висок от 0,80 за жените и 0,95 при мъжете, задължително трябва да се “свали” коремчето.

Мъжете и жените отслабват по различен начин. При еднакъв ръст и еднакво хранене, мъжът отслабва по-бързо. Това се дължи на факта, че на килограм тегло той има повече “постна” (т.е. немастна) тъкан.

Някои вярват, че...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.