zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим очите си от изсушаване и болки



Как да пазим очите си от изсушаване и болки

Синдромът на сухото око е сред най-честите оплаквания при хората, работещи дълго на компютър.

здраве.bg

Днешният човек натоварва очите си повече от своите предци. Новите технологии донесоха със себе си не само постижения, но и нови заболявания, непознати за предишните поколения.
Какво всъщност ни струва умората на очите в резултат от всекидневната работа пред компютъра...

Всеки, който прекарва работния си ден пред екрана, познава усещането за дискомфорт в очите. В края на деня те се зачервяват, клепачите стават по-тежки и буквално се затварят. Това са симптоми на заболяването, получило названието синдром на сухото око.

Първоначално много от хората не обръщат внимание на тези симптоми, но последствията от тях могат да бъдат доста сериозни. Причината за сухотата в очите може да бъде не само компютърът, но и сухият въздух в помещението (например ако в него работи климатик), прахът от улицата, небалансираното хранене, недостигът от витамини и т.н. Когато тези фактори се съчетаят, болестта са развива много по-бързо.

Ако прекарвате дневно повече от 8 часа пред компютъра, сте потенциална жертва на блефаритите - възпалителни заболявания на очите. Те започват със сърбеж и постоянна умора. Клепачите се подуват и зачервяват, понякога в долния им край до миглите се появяват малки люспички, наподобяващи пърхот. Особено тежко прекарват блефаритите жените – налага се те да се откажат от грима, който в този случай е напълно забранен.

С какво да помогнем на очите си
Идеалният вариант е да прекарваме не повече от 5 часа пред компютъра. Но тъй като това невинаги е възможно, то тогава трябва на всеки час да се правят 15 минутни паузи, през които можете да погледате през прозореца или да излезете на чист въздух. При умора на очите можете да рисувате със зениците въздушни “осмици”. При зачервяване и умора помагат и изкуствените сълзи, които винаги трябва да ви бъдат под ръка.(а)

още упражнения за очите

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.