zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ерозията на шийката на матката е по-опасна, отколкото се смятаЕрозията на шийката на матката е по-опасна, отколкото се смята

Именно от ерозивното поражение на шийката на матката започват повечето тежки гинекологични заболявания.

здраве.bg

Ерозията е дефект на повърхностния слой на епитела на шийката на матката в резултат на микробно дисхормонално и посттравматично заразяване или казано по-просто – незарастваща рана на лигавицата. В началните етапи жената може да не забелязва тези проблеми, като това тихо протичане на болестта може да продължи 1-2 години. За това време патогенната микрофлора успява да порази не само шийката на матката, но и влагалището, тръбата, яйчниците, образуват се и кисти.

Често шийката на матката е поразена от папиломи. Това образувание, приличащо на брадавица, намалява качеството на половия живот и в запуснати случаи особено при инфектиране с човешкия папилома вирус от високо онкогенен тип може да се прероди в дисплазия – класическо предраково състояние на епитела на шийката на матката, а след това в раково образувание.

За съжаление дори при наличието на само един полов партньор може да се стигне до полова инфекция, която да доведе до образуването на ерозия на шийката на матката. Статистиката показва, че често жените търсят съдействие от гинеколог, когато дисплазията е вече в тежка степен.

Ерозията днес е често срещана. Мнозина специалисти обясняват това с по-ранното начало на половия живот при момичетата. Някои от тях, за да не забременеят, приемат контрацептиви, но не се предпазват по друг начин и затова остават незащитени от често враждебната флора на партньора. Дори двойката да използва презерватив, ерозията може да възникне поради алергия към неговите съставни: на мястото на алергичната реакция се образува малка ерозия, която се разраства под влиянието на местната условно-патогенна микрофлора.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
секс и здраве    заболявания    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.