zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се борим с алергията към цъфтящите растенияКак да се борим с алергията към цъфтящите растения

Пролетта бележи пик на алергиите, но истинското им лечение трябва да е през зимата! (фото: sxc.hu)

здраве.bg

Настъпването на пролетта носи очарование, но не за всички. Този сезон създава доста проблеми, особено за хората, страдащи от полиноза – алергия към цветния прашец.

През март започват да цъфтят кипарисът, дъбът, брезата, от края на април-началото на май до средата на юли глухарчето, власатката, ръжта.

Прашецът на всички тези растения във ветровитото време се разнася в радиус до 40 километра и може да предизвика алергични реакции. Хората не винаги разбират, че това е алергия - симптомите на полинозата наподобяват обичайната настинка, защото се поразява лигавицата на очите и носа.

Около 20% от болните от алергия страдат от пристъпи на задушаване, които, ако не се назначи правилното лечение, могат да преминат в бронхиална астма.
Лечението трябва да започне още в по-студеното време от годината, когато във въздуха няма цветен прашец, т.е. липсват алергени. В периода на изостряне на алергията заболяването не може да се - могат само да се премахват симптомите.

Ако личният ни лекар не може да ни помогне да се справим с проблема (самолечението е абсолютно противопоказно!), трябва да потърсим специалист-алерголог, който да открие алергена, предизвикващ тази реакция на организма и да назначи курса на лечение.

В борбата с това заболяване помага имунната терапия. Откривайки алергена, лекарят прави от неговия екстракт лечебна смес, която се въвежда в организма подкожно и в малки дози.

В резултат на това организмът започва да изработва антитела, които блокират действието на алергена. След първия курс на лечението значително се намалява периодът на изостряне на алергията, а също така изчезват пристъпите на задушаване и кашлица.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.