zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Децата могат да ни научат!



Децата могат да ни научат!

10 неща, на които може да ни научи всяко дете.

ТЯ.bg

... и да забелязваме нови неща, които са ни убягнали при “пръв прочит”.

9. Да правим глупости.

Някои възрастни посещават психологични тренинги, например “психодрама”, на които те пълзят по пода, мяукат, представят си че са Пепеляшка или Терминатор. Тази игра е терапевтична, но тя се заплаща.

Ако играете на това с детето си, то «терапията” ще ви излезе напълно безплатно. Вие играете, а това означава, че можете да правите глупости и да се смеете. Играта не е само удоволствие, а емоционално разтоварване, изследване на самия себе си, начин за възстановяване на вътрешното равновесие. Ако имаше площадки за игри за възрастните, светът би станал значително по-добър.

10. Да бъдем активни.

Обикновено детето е енергично и подвижно. То няма да седне на стола, ако може да седне на пода. То няма да върви спокойно, ако може да тича. Ако вие му подражавате и сте по-активни, ще станете по-енергични, а животът ви ще бъде по-разнообразен.

Да освободим детето в себе си.

Всеки от нас е бил дете. Постепенно, в процеса на възпитанието, детето става организирано, склонно към самоограничения, недостатъчно щастливо, дори да и да постига успехи. То се е скрило някъде в нас и често скучае в самота, защото е отвикнало да играе. “Детето във вас” таи своята енергия творчество и радост. Вашите собствени деца могат да ви помогнат да освободите това вътрешно дете. Така вашият син или дъщеря могат да станат вашия малък психотерапевт и самите те да бъдат по-щастливи, като ви направят “по-жив” родител.

списание Тя

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.