zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво е типично за диетата за здраво сърцеКакво е типично за диетата за здраво сърце

Бананите нормализират сърдечния ритъм.

9 отличителни черти на диетата за сърцето.

здраве.bg

Сърцето е особено чувствително към всяка по-рязка промяна не само във времето, но и в хранителните навици. То се влияе в значителна степен и от съдържанието на някои храни. Редица изследвания показват, че има продукти, чиято консумация (в определено количество) се отразява благоприятно на неговото функциониране. Например:

1. Една чаша червено вино предпазва от инфаркт по-добре, отколкото употребата на аспирин, поне според някои изследвания. Напитката не позволява на коронарните съдове да се запушват с тромби, като намалява с до 75% активността на тромбоцитите.

2. Млякото може да ни спаси от сърдечни проблеми. Американски учени от Детройт са доказали, че всекидневната употребата на 2 чаши обезмаслено мляко намалява до 2 пъти риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

3. Продуктите, богати на витамин Е (зеленчуци, сирене, извара, бобови култури, растителни мазнини), укрепват сърцето, заявяват учени от Националния институт по кардиология в САЩ.

4. Еднократната употребата на риба веднъж в седмицата може да намали с до 44% риска от инфаркт. Морските продукти предпазват организма от развитието на различни съдечно-съдови заболявания.

5. Орехите наистина удължават живота (с до 7 години). Според проф. Хари Купър от Университета на Калифорния, в състава на орехите влизат вещества, които предпазват сърцето от вредното въздействие на холестерола.

6. Употребата на сладкото от малини вместо захар способства за укрепването на коронарните артерии. Малините съдържат много витамини С и Р, които укрепват стените на съдовете, салицилова киселина, която нормализира съсирването на кръвта, калий, укрепващ сърцето и мед, защитаваща ни от стреса. Подобно действие оказват и къпините.

7. Бананите нормализират сърдечния ритъм. Според проф. Роджър Мей от Националната лаборатория “Аргон”, бананите са ”прекрасно гориво, което осигурява на нервната система необходимата енергия, способства за съхраняването на белтъчните съединения...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.