zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да държим холестерола в норма



Как да държим холестерола в норма

здраве.bg

Холестеролът е мастноподобно вещество, по-голямата част от което се изработва от черния дроб, а по-малката постъпва в организма от хранителните продукти – главно от тези с животински произход.

Без холестерол организмът не може да функционира нормално. Той влиза в състава на всички клетъчни стени, от него се образуват половите хормони, витамин D.

Проблемите с холестерола възникват, когато той се произвежда в твърде голямо количество или ако, получен с храната, превишава възможностите на организма да го преработят. В такива случаи нивото му в кръвта се повишава.

Излишъците от холестерол се натрупват под формата на атеросклеротични плаки по стените на артериите, развива са атеросклероза – състояние при което артериите се уплътняват и губят еластичност. Ако плаките продължават да се увеличават, кръвотокът в поразените артерии се забавя или съществува възможност да се прекъсне.

Има три основни метода за намаляване на холестерола в кръвта: диета, увеличаване нивото на физическите натоварвания и медикаментозна терапия, като те не се изключват един друг.

Последният начин е най-радикалният. Затова предлагаме на тези, които страдат от повишено ниво на холестерол, първо да:
• намалят количеството на наситените мазнини (от животински произход) и да преминат към употребата на ненаситени (растителни);
• увеличат употребата на пресни плодове, зеленчуци и растителна целулоза;
• намалят общата калоричност на употребяваните продукти;
• при повишено артериално налягане да намалят употребата на сол и алкохол;
• се занимават със спорт –(подходящи се ходенето, плуването, велосипедните разходки в продължение на 30 минути поне 4-5 пъти в седмицата);
• се откажат от пушенето.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.