zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да държим холестерола в нормаКак да държим холестерола в норма

здраве.bg

Холестеролът е мастноподобно вещество, по-голямата част от което се изработва от черния дроб, а по-малката постъпва в организма от хранителните продукти – главно от тези с животински произход.

Без холестерол организмът не може да функционира нормално. Той влиза в състава на всички клетъчни стени, от него се образуват половите хормони, витамин D.

Проблемите с холестерола възникват, когато той се произвежда в твърде голямо количество или ако, получен с храната, превишава възможностите на организма да го преработят. В такива случаи нивото му в кръвта се повишава.

Излишъците от холестерол се натрупват под формата на атеросклеротични плаки по стените на артериите, развива са атеросклероза – състояние при което артериите се уплътняват и губят еластичност. Ако плаките продължават да се увеличават, кръвотокът в поразените артерии се забавя или съществува възможност да се прекъсне.

Има три основни метода за намаляване на холестерола в кръвта: диета, увеличаване нивото на физическите натоварвания и медикаментозна терапия, като те не се изключват един друг.

Последният начин е най-радикалният. Затова предлагаме на тези, които страдат от повишено ниво на холестерол, първо да:
• намалят количеството на наситените мазнини (от животински произход) и да преминат към употребата на ненаситени (растителни);
• увеличат употребата на пресни плодове, зеленчуци и растителна целулоза;
• намалят общата калоричност на употребяваните продукти;
• при повишено артериално налягане да намалят употребата на сол и алкохол;
• се занимават със спорт –(подходящи се ходенето, плуването, велосипедните разходки в продължение на 30 минути поне 4-5 пъти в седмицата);
• се откажат от пушенето.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.