zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кой кого привлича...



Кой кого привлича...

Наистина ли противоположностите се привличат или всъщност търсим себеподобни.

здраве.bg

... , заявяват психолози. Това особено сиблно важи за жените. Сходството рано или късно ще доведе до стагнация на отношенията, т.е. до липсата на развитие. Хората с еднакво мислене могат да се обединят за разрешаването на някакъв проблем, но когато проблемът изгуби своята актуалност, отношенията се разрушават.

Смята се, че здравият брак се изгражда на принципа на взаимно допълване на характерите: всъщност сходства наистина трябва да има, но пък различията трябва да служат за взаимно допълване.

С годините семейните хора си приличат все повече по мимика, маниер на речта и т.н. Хората подсъзнателно се отказват от някои индивидуални навици - в полза на общите.

Съвременният човек си избира брачен партньор, който максимално прилича на него/нея не само по нивото на образование и култура, а и по навиците и доходите. Оказва се обаче, че да се избира съпруг с еднакъв доход не е често срещана практика в много от европейските страни - в градовете, където съществува забележимо икономическо неравенство между хората, жените предпочитат да се омъжват по-късно, но за по-добре материално осигурен кандидат.

Сексът

Тук много трудно може да се говори за сходства и различия. Психолози от Хамбург твърдят, че за мъжете сексуално привлекателни често се оказват жени, които не приличат на тях външно (по ръст, тип на лицето, цвят на косата и т.н.). В този стремеж има някакъв генетичен подтекст – да се съчетаеш с гени, напълно различаващи се от твоите, защото по този начин ще се получи по-добро поколение, твърдят немските учени.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.