zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кой кого привлича...



Кой кого привлича...

Наистина ли противоположностите се привличат или всъщност търсим себеподобни.

здраве.bg

Сред хората масово е застъпено мнението, че всеки си търси себеподобен. Но вярно ли е, че хората, “създадени по Божие подобие и образ”, си избират кръга за общуване, брачния партньор или приятелите по принципа на максимално сходство? Тази теча коментират психолози в новия брой на изданието Psychology Today.

Приятелите

Смята се, че приятелството се базира на сходството в интересите. И колкото повече са тези съвпадения, толкова по-здрава е връзката. В такъв случай това трябва да означава, че най-стабилните отношения могат да бъдат изградени в един работен колектив, в един клуб или в една музикална школа. Това разбира се, се случва, но в действителност...

Вярно е точно обратното – различията в интересите могат да доведат до разрив в отношенията.

Всъщност приятелските отношения се влияят от няколко фактори. Пространствената близост оказва най-голямо влияние на сближаването. Това може да се докаже например със сприятеляването на студенти от различни специалности, които живеят заедно. Въпреки различните си интереси те се сближават, просто защото заедно споделят един и същи бит.

Любопитно е, че за приятелството не е толкова важно съвпадането или разликата в характерите, колкото представата за нашия приятел. Ние забелязваме само положителните черти в хората, които обичаме, а ако човекът не ни е симпатичен, се концентрираме изключително върху неговите недостатъци. На този, който ни е симпатичен, сме склонни да приписваме определени качества, които понякога сериозно се различават от реално съществуващите.

Семейството

Смята се, че съществува определена категория хора, които се стремят да намерят максимално близък до себе си партньор: по характер, темперамент, начин на реагиране. Предимствата в такъв случай най-често са повърхностни: лесно общуване, липса на претенции по повод на разхвърлените чорапи, еднакви вкусови предпочитания, но в действителност...

В търсенето си на максимално близък партньор хората очакват от брака защита и стабилност...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.