zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рибните мазнини не предотвратяват ракови заболяванияТе обаче имат много други полезни свойства.

26 януари 2006, здраве.bg

Независимо от многото си полезни качества, омега-3 ненаситените мастни киселини, на които е така богато рибеното масло, не предотвратяват раковите заболявания.

До този извод са стигнали американски изследователи, цитирани от geneticsafety.org.
“Омега-3 ненаситените мастни киселини безусловно имат много полезни свойства, но не са панацея и не могат да предотвратят рака”, казва ръководителят на проекта на Фонда за научни изследвания RAND д-р Катрин Маклийн.

Според нейните думи, омега-3 участват в някои разновидности на възпалителните процеси, поради което предположението, че могат да действат укрепващо на имунната система и дори да противодействат на някои типове рак, е основателно.

След продължително и цялостно проучване обаче резултатите, получени чрез статистическа обработка на данни за 40 г. назад, показват, че ненаситените мастни киселини от типа омега-3 нямат никакви противоракови свойства.

За сметка на това науката вече е доказала тяхната полза при предпазване от сърдечно-съдови заблявания и против затлъстяване.

Диетолозите пък еднозначно признават, че рибните мазнини са много по-безопасни от съдържащите голямо количество холестерол животински мазнини.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.