zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недостигът на светлина увеличава риска от сърдечни заболяванияНедостигът на светлина увеличава риска от сърдечни заболявания

24 март 2008, здраве.bg

Късите дни и недостигът на светлина през зимата увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, смятат финландски учени от Националния институт по здравеопазването, цитирани от Ройтерс.

В новото си изследване, в което са обобщени данни за повече от 8 хиляди души, те са открили връзка между сезонните колебания на теглото на човека и разстройствата в системата на обмяната на веществата.

Голям риск за здравето създават и депресиите, в които хората изпадат най-често през есенно-зимния сезон, твърдят учените. В състояние на депресия т.нар. метаболитен синдром, който предизвиква разстройства в обмяната на веществата, повишено кръвно налагане и повишено ниво на захарта в кръвта, се развива 2 пъти по-бързо, отколкото при жизнерадостните хора със силен дух.

Известно е, че слънчевата светлина е първичният косвен източник на енергия не само за човека, но и за повечето живи организми, защото от количеството енергия в тялото зависи обмяната на веществата.

Финландските учени са убедени, че метаболитният синдром може да се предотврати с помощта на изкуственото осветление, което да осигури необходимото количество светлина независимо от това дали е ден или нощ: “Допълнителните източници на светлина са добра профилактика на метаболитните разстройства. Проблемите, породени от недостига на светлина, могат да бъдат предотвратени доста ефективно. Рецептите са две: допълнителни източници на светлина и добро настроение”.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.