zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пастата за зъби – всичко в едно



Пастата за зъби – всичко в едно

здраве.bg

В една паста за зъби, за да бъде ефективна и пълноценна, се съчетават десетки компоненти, които почистват, избелват, придават вкус и т.н. Въпреки че всеки ден използваме пастата, много рядко се замисляме за нейните съставни вещества и защо присъства там всяко едно от тях.

Към основните компоненти на пастата за зъби спадат абразивните, гелообразуващите, пянообразуващите, влагозадържащите вещества, оцветителите и вкусовите добавки.

Всеки компонент си има своето важно предназначение:

• Абразивните вещества трябва да почистват и полират зъбите.

• За засилване на почистващите свойства, а също така за профилактика на раздразващото действие върху лигавицата на устната кухина, в състава на пастата се включват пенообразуващи компоненти.

• Приятен цвят, миризма и вкус придават оцветителите и подсладителите. Като правило те са масла или синтетични ароматизатори: мента, лимон, канела и други подобни.

• Заместителите на захарта оказват влияние на вкусовите качества на пастата за зъби. Това са най-често сорбит, ксилит, цикламат. Те не се разлагат от бактериите на зъбния налеп и способстват за предотвратяването на кариеса.

• За да може пастата да бъде пластична и лесно да излиза от тубичката, в нейния състав се добавят вещества, които способстват за задържането на влагата. Благодарение на тях пастата се съхранява дълго време, а нейните вкусови качества се увеличават.

В пастата за зъби са добавят и други компоненти. Това зависи от предназначението на пастата и от нейната лечебно-профилактична насоченост. Затова, преди да изберете подходящата именно за вас паста за зъби, най-добре се консултирайте със своя стоматолог.(а)

вижте още:
- Устната хигиена
- 6 основни правила за здрави зъби

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.