zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вегетарианската диета помага при артритВегетарианската диета помага при артрит

19 март 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Болните от ревматоиден артрит могат да намалят опасността от инфаркт и инсулт, която при тях е по-висока, като спазват вегетарианска диета без храни съдържащи глутен, съобщи Би Би си, позовавайки се на шведско изследване.

Инфарктите и инсултите са сред водещата причина за смърт на страдащите от ревматоиден артрит, защото причиненото от болестта възпаление засяга артериите.

Екип от института "Каролинска" (Karolinska Institutet) в Стокхолм установи, че този риск може да бъде намален с диета, която изключва животинските продукти и глутена, съдържащ се в пшеницата, ръжта, овеса и ечемика. Тази диета намалява "лошия" холестерол, който запушва артериите.

Шведските учени са поставили доброволци на диета, в която протеините са били едва 10% от дневния енергиен прием, въглехидратите - 60%, а мазнините - 30%. Тя съдържала ядки, слънчоглед, плодове и зеленчуци, просо и царевица. Като източник на калций служел сусамът.

Други доброволци спазвали здравословна диета с приблизително същите пропорции протеини, въглехидрати и мазнини. В нея наситените мазнини били до 10%, като се отдавали предпочитания на пълнозърнестите продукти.

При доброволците на вегетарианска диета общото ниво на холестерола намаляло, особено на "лошия холестерол". За разлика от тях при тези на невегетарианска диета нямало значима промяна на холестерола.

След 12 месеца вегетарианците били също с по-нисък индекс на телесната маса. При контролната група той не се променил. Британски лекари предупреждават, че вегетарианската диета не осигурява някои важни хранителни вещества. БТА

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news

 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.