zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Работохолиците са бъдещи инвалиди



Работохолиците са бъдещи инвалиди

здраве.bg

Това твърдят група британски учени, според които прекомерното количество работа е съпътствано от непрекъснат стрес. Според резултатите от тяхното проучване, пренатоварването, ненормираният работен ден и конфликтите в работата натоварват психиката и подкопават здравето.

Специалистите твърдят, че съществува пряка връзка между стреса на работното място и метаболитния синдром, част от който са заболявания като затлъстяването и повишеното кръвно налягане. Освен това, според тях, за две години криворазбрана отдаденост на службата могат да “донесат” на работохолика стрес-индуциран захарен диабет.

Много често, за да поддържаме организма си в кондиция, ние използваме кафе, а то, както е известно, в малки дози е безвредно и дори полезно, но в големи може да бъде наречено истинска отрова.

“Това, в честата комбинация с цигари и алкохол, характерни за голяма част от работохолиците, рано или късно ги превръща в инвалиди”, твърдят британските учени.

Те обаче се опитват и да успокоят онези, които са готови незабавно да вземат драстични мерки и да напуснат работа: “В ранен стадий симптомите на метаболитния синдром са лечими. Необходимо е просто да се смени начина на живот – да се промени начинът на хранене и видът на храната, да се води по-активен физически живот, да се спрат цигарите и да се ограничи до максимум алкохолът”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.