zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гимнастиката: по-добре никак, отколкото както и да еГимнастиката: по-добре никак, отколкото както и да е

Нередовният спорт води до бързо и значително напълняване

здраве.bg

Имате желание да се движите повече? Дори от време на време намирате време да правите упражнения? Дотук добре! Но ако сте започнали веднъж, не спирайте! Нередовните физически натоварвания с продължителни прекъсвания между тях водят до по-бързо натрупване на наднормени килограми, отколкото ако човек изобщо не се занимава със спорт, съобщават американски учени.

Диетолозите от националната лаборатория “Лоурънс Бъркли” (Berkeley Lab), цитирани от Ройтерс, допълват, че след това дори ще ви е по-трудно да се избавите от излишните килограми: “Процесът на ефективното отслабване изисква от човек постоянна физическа активност. При това не трябва да се правят “сезонни” паузи, които като правило се допускат по време на отпуската, почивните дни или през зимата”.

Специалистите подчертават още, че когато хората са се занимавали всеки ден с интензивно бягане, а след това внезапно са прекратили тренировките, те увеличават с бързи темпове теглото си. Тези “спортисти” в някои случаи дори удвояват(!) теглото си в сравнение с времето преди започването на физическите упражнения, допълват учените.

Тези резултати са получени в хода на анализ на съществуващите данни за над 17 хиляди мъже и почти 6 хиляди жени. Оказва се, че подобни нередовни физически занимания не само не способстват за подобряване на здравето, но и му вредят заради често срещаното значително и трайно увеличаване на теглото.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.