zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Елементарни, но работещи принципи на интимната хигиена



Елементарни, но работещи принципи на интимната хигиена

здраве.bg

Според мнението на гинеколозите, доста жени не се справят особено успешно с хигиената на интимните места – не толкова заради липсата на желание и усилия, колкото поради липсата на достатъчно познания. Така нпаример, неоправдано от медицинска гледна точка сред много жени битува схващането, че подходящ начин за интимна хигиена е използването на сапун или течаща вода и спринцовка.

За съжаление у нас все още не е достатъчно популярно използването на предлаганите на пазара специални средства за интимна хигиена.
А сапунът и хлорираната вода разрушават естествената микрофлора на влагалището и го лишават от защитата срещу бактериите.
Доказано е, че жена със здрава лигавица на влагалището има по-малък риск от заразяване със СПИН - 1 на 150 контакта.

Най-честата причина за нарушенията в баланса на влагалището е попадането на пяна в него. Ако това се случи еднократно, опасността не е голяма, но честите случаи способстват за нарушаването на микрофлората и водят до дисбактериоза.

В половината от случаите първият симптом на дисбактериоза е неприятната “рибна” миризма, която не може да се отстрани с никакви домашни средства. Дисбактериозата може да способства и за всекидневното отделянето на секреция.

Гинеколозите твърдят, че елементарната процедура на подмиването винаги, особено по време на месечния цикъл, трябва да се изпълнява по строго определени правила:

• С топла вода и с чисти ръце не по-рядко от два пъти дневно в посока отпред назад, като е най-добре да се използва интимен гел с растителен екстракт, който не предизвиква сухота и раздразнение, освежава и ароматизира. За особено подходящ се смята гелът с екстракт от горчив бадем, познат още от Античността.

• Със сапун може да измива само кожата отвън.

• Не трябва да се насочва силна струя вода към влагалището. Тя не само ще отмие защитната секреция, но и ще способства за попадането на вредни бактерии в матката, увеличавайки риска от възпаления.

• Гъба не е необходима – тя може да нанесе микроскопични...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.