zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Двойното виждане често е следствие на вирусно заболяванеДвойното виждане често е следствие на вирусно заболяване

11 март 2008, здраве.bg

Двойното виждане обикновено се свърза с тежко напиване, по-тежък удар по главата или прекаран грип. Но ако това не е вашият случай, най-вероятно страдате от диплопия и трябва да бъде прегледани от офталмолог.

Последствията от грипа или друга инфекция, която протича с висока температура и е съпроводена с интоксикация на организма, могат да се проявят именно като двойно виждане. Човек не е способен да чете, пише и дори не може безопасно да пресече улицата.

Всяко око има по 6 очнодвигателни мускули, задачата на които е да обръщат очите във всички посоки, при това синхронно с двете очи. Но ако някой от мускулите получи пареза, синхронността на движенията на очните ябълки се нарушава и се появява диплопия - раздвояване. С други думи картината, получавана от едното око не съвпада с картината, получавана от другото.

Съвременните методи за изследване (компютърна и магнито-резонансна томография) позволяват бързо да се провери състоянието на очите. Също така трябва да се изследва и главният мозък, тъй като инфекциозните заболявания не са единствената причина за появата на диплопия.

Двойното виждане може да бъде предизвикано и от такива заболявания на главния мозък като енцефалит, менингит и др. В подобни случаи трябва да се лекува основаната болест.

Не трябва да се изключва и вероятността от микроинсулт, особено при хората, страдащи от хипертония.

Ако бъде открита патология на мозъка, свързана с пареза на очнодвигателните мускули, лечението трябва да се извършва от невролог, който може да назначи електростимулиране на отслабените мускули, курс от инжекции и т.н.

Главното е да не отлагате посещението си при лекаря и да започнете своевременно лечението преди да настъпи пълна парализа на мускулния апарат на очите.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.