zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Простатитът често възниква заради полови инфекцииПростатитът често възниква заради полови инфекции

Многобройните сексуални партньори увеличават риска от проблеми с простатата. (фото: sxc.hu)

10 март 2008, здраве.bg

Простатитът е типично мъжко заболяване, което се определя от инфекциите, предаващи се по полов път, твърдят учени от университета на щата Илинойс. Съответно колкото повече са половите партньори, толкова по-голям е рискът от заразяване с хламидиоза или друго подобно заболяване.

Резултатите от изследването, публикувани в American Journal of Epidemology, потвърждават и съществуващите предположения за пряката зависимост между простатита и такива заболявания като гонореята и сифилиса.

Учените са изследвали 1453 мъже на възраст 40-64 години. 753 от тях, които са водели активен полов живот с голямо количество партньори, са били засегнати от венерически заболявания и болести на имунната система, а сред останалите 703, които са били с постоянен партньор, повечето са се радвали на добро здраве.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    55+    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.