zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грижи за кожата през пролетта



Грижи за кожата през пролетта

+ няколко рецепти за приготвяне в домашни условия.

здраве.bg

През лятото кожата се нуждае от активно овлажняване, през зимата – от защита от студа, а през пролетта - от витаминна терапия.
Но това не означава, че трябва да сe прекалява с употребата на витамини. Прекалено голямото количество витамини (дори “обикновената” аскорбинова киселина, т.е. витамин С) може да предизвика хипервитаминоза, която води до сухота, зачервяване, частично обезводняване на кожата и дори до малки кръвоизливи.

Затова по-полезна е двойната тактика: умерено вътрешно приемане на витамини и външно прилагане на козметика с витаминни добавки.

Обикновено с витамини се обогатява всекидневната козметика – дневните и нощните кремове. Затова те могат да се използват не само в периода на авитаминозата, но и винаги когато кожата се нуждае от повече грижи.

Кой витамин да изберем?

Ако с наближаването на пролетта кожата ви става прекалено суха, използвайте козметика с повече витамин Е. Нанасяйте го всяка вечер с памучен тампон върху особено сухите части от лицето, тялото и дълбоките бръчки. Можете и сами да обогатите крема си с няколко капки витамин Е, който се продава в аптеките.

Ако кожата ви е загрубяла от студовете, търсете съчетанието на витамин Е с витамин А. Кремът за ръце с тези два витамина можете да използвате за омекотяване на лактите, коленете, петите и изпръхналите устни.

Препоръчваме ви и две домашни маски, които съдържат витамини А и Е:

1. Вечерта залейте с вряла вода шепа сушени кайсии, а на сутринта ги намачкайте, добавете 2 ч.л. сметана или кисело мляко. След 15 минути на лицето ви тази маска ще омекоти кожата.

2. Нарежете на ситно магданоз (той съдържа много витамин А) и добавете олио – ще получите прекрасна козметична маска.

Ако през пролетта кожата ви остава пореста и мазна и не можете да се отървете от неприятните пъпки, възползвайте се от съчетанието на витамини...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хигиена    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.