zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ароматерията не лекува!Ароматерията не лекува!

Това е становището на група американски учени.

7 март 2008, здраве.bg

Ароматерапията не оказва абсолютно никакво влияние върху имунитета, усещането за болка и скоростта на зарастване на раните, заявяват учени от университета на щата Охайо, които са изучили ароматите на лимоновото и лавандуловото масло.

В продължение на няколко дни група доброволци са закрепвали под носа си памучна материя, съдържаща лимоново, лавандулово масло и дестилирана вода. На всички участници са били измервани налягането и пулсът, а също така са правени кръвни изследвания. За оценката на тяхното настроение са провеждани специални психологични тестове.

Скоростта на зарастване на раните се е оценявала с помощта на тест с плосък пластир, след отстраняването на който са оставали малки дефекти по епитела. За определяне на усещанията за болка доброволците са потопявали краката си в ледена вода. Изследвани са били и концентрациите на хормоните на стреса – кортизол, норепинефрин и други катехоламини с цел установяване на евентуалното влиянието на ароматерапията върху ендокринната система.

Според резултатите ароматерапията няма никакво влияние върху нивото на хормоните на стреса и факторите на имунитета. Съответно тя не оказва никакво обезболяващо действие и не ускорява зарастването на раните.
“Единственият положителен ефект е подобряване на настроението на участниците, което се дължи на влиянието на лимоновото масло”, подчертават изследователите, цитирани от Ройтерс.

“Човешкият организъм е много сложен механизъм и ако някой се чувства по-добре при използването на ароматерапията, ние не възнамеряваме да го убеждаваме в противното. Но до момента ние не успяхме да открием никакви физиологични ефекти от прилагането на ароматните масла”, твърди проф. Уилям Маларки, ръководител на изследването.(а)

ако сте от тези, които все пак искат да пробват ароматерапията, вижте тук

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.