zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Допирът помага за отделяне на хормона на щастиетоДопирът помага за отделяне на хормона на щастието

здраве.bg

Всеки допир до обичан човек, дори почесването, способства за отделянето на хормона на радостта, следователно то удължава живота, твърдят британски специалисти, цитирани от Би Би Си.

Ако човек е силно разстроен и искате да го успокоите, вие го хващате за ръка и по този начин без да се замисляте му оказвате положително лечебно действие –понижавате кръвното му налягане и забавяте ритъма на сърцето.
Един участък от 2 кв.см. кожа има не по-малко от 50 нервни окончания и затова именно нервната система първа възприема въздействието върху кожата. Галенето и лекият масаж са способни да намалят нервната възбудимост и дори прекратят болката.

В едно от последните изследвания 40 недоносени деца са били разделени на две групи. Децата от първата група са били галени по 45 минути всеки ден. След 10 дни при тях е било регистрирано по-бързо увеличаване на теглото, въпреки че децата от двете групи са получавали еднакво количество храна.
Осезанието, слухът и зрението са много важни за децата, тъй като от тях зависи тяхното психологично развитие и социално положение.

Възрастните също се нуждаят от удовлетворяване на всички потребности на “органите на чувствата”. Затова някои учени дори препоръчват да прегръщаме любимия си човек поне 4 пъти дневно.

Дори дружеското потупване по рамото или допирът на ръцете предизвикват усещането за съпричастност и смекчават “сензорния глад”. Това въздейства благоприятно не само върху нервната система, но и на другите системи в организма.

Затова - не се отказвайте от удоволствията! Не забравяйте също така да галите децата – най-вече по главата и по гърба.
Съществува дори тактилен начин за изучаване на азбуката: Залепете на стената на височината на рамото лист хартия, дайте на детето химикал или флумастер, поставете го пред листа и напишете с показалец печатна буква от азбуката. Назовете буквата и помолете детето да я напише върху листа. Този метод е особено полезен за децата, които трудно запомнят буквите.

Ръкостискането, потупването...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    психология    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.