zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дълбокият пилинг е опасен за лицетоДълбокият пилинг е опасен за лицето

здраве.bg

В днешно време пилингът (козметичната процедура за почистване на кожата на лицето) се ползва с все по-голяма популярност.

При дълбокия пилинг несъмнено се постига видимо подобряване на състоянието на кожата – тя става по-светла и по-чиста, а освен това изчезва и нежеланата пигментация. Но освен положителните ефекти, тази процедура може да доведе и до доста неприятни последствия. От части това обяснява и намаляване броя на салоните за красота, предлагащи този вид пилинг.

За безопасен може да се смята само повърхностният пилинг, при който кожата не се травмира, но и ефектът на нейното изсветляване е минимален.

Пилингът със средна дълбочина засяга по-дълбоките слоеве от епидермиса, има по-силно изразено изсветляващо и почистващо действие, но той може да провокира засилване на пигментацията в бъдеще, т.е. след известно време проблемите с кожата могат да се задълбочат.

Дълбокият пилинг логично оказва най-агресивно въздействие върху кожата, но пък той способства за частичното разрушаване на меланоцитите, което води до появата на устойчива пигментация и след време - до редица евентуални усложнения.

Дерматолозите препоръчват да се ограничаваме само с процедурата на повърхностния и в редки случаи на средния пилинг, като задължително използваме избелващ крем. По време и веднага след процедурите трябва да избягва излагането на слънце, като задължително се използват слънцезащитни средства.

При спазването на тези условия пилингът ще доведе до положителни резултати без неприятни последствия.(а)

вижте още:
- 10 ефективни начина за почистване на кожата
- 5 лоши навика, които ни състаряват

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.