zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вареното може да е по-полезно от суровото



Вареното може да е по-полезно от суровото

Доматите съдържат най-много ликопен, но той се усвоява по-успешно след термична обработка.

dieti.info
четете още в dieti.info


... става по-висока и най-важното съдържанието на глюкозинолати се увеличава с 30%. А при варене и пържене те се намаляват с 84%. За глюкозинолатите има някои изследвания, които показват, че те притежават противораков ефект.

Тези вещества, които ни предпазват от развитието на злокачествени образувания се съдържат във всички видове зеле - бяло, карфиол и т.н., но за да ни предпазват по-успешно, те трябва да се готвят на пара. Вареното и приготвено във фурна зеле също е полезно, но съдържа по-малко глюкозинолати.

За тиквичките най-полезните методи са варенето или приготвянето на пара или във фурна. Температурата на нагряване на зеленчуците, когато те се приготвят на пара, не е толкова висока колкото при пърженето и затова разрушителният ефект на температурата не е толкова силен.

Топлината не е толкова опасна за витамините. Суровите зеленчуци не ни дават всички витамини – значителна част от тях преминава транзитно през храносмилателният тракт. Това се дължи на факта, че те са плътно “притиснати” в матрица от целулоза. По време на готвенето матрицата се разрушава и витамините се разпространяват по-лесно.

Ликопенът също е силен антиоксидант, за който според досегашните изследвания се смята, че е особено полезен за мъжете. Това вещество с червен цвят (съдържа се най-много в доматите) повишава качеството на спермата и възпрепятства развитието на рак на простатата. Ликопенът е полезен и за жените – той предпазва от развитието на злокачествени образувания в гърдата и матката. В суровите домати ликопенът се усвоява по-лошо заради наличието на т.нар. силна матрица.

Разрушаването й при умерена термична обработка многократно засилва защитното му действие. Приготвени във фурна (или на пара) или пък превърнати в пюре и доматен сок, доматите осигуряват много по-активен ликопен.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.