zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вареното може да е по-полезно от суровото



Вареното може да е по-полезно от суровото

Доматите съдържат най-много ликопен, но той се усвоява по-успешно след термична обработка.

dieti.info
четете още в dieti.info


Краят на зимата и началото на пролетта е най-трудният за организма сезон, защото тогава той се нуждае от повече витамини. Диетолозите препоръчват през този период особено да се увеличи консумацията на варени или приготвени на пара зеленчуци, тъй като по правило те са по-полезни отколкото суровите.

Традиционно се смята, че в морковите има много витамин А, но в действителност главното достойнство на морковите са алфа и бета-каротините - силни антиоксиданти, които обезвреждат свободните радикали, забавят процесите на стареене и предпазват от атеросклероза и рак. Морковите съдържат и лутеин, който спомага да се запази доброто зрение дори в доста напреднала възраст.

Всъщност витамин А (в конкретния смисъл на думата) в морковите няма - той се образува в нашия организъм от каротините след употребата на този зеленчук.

Ако морковите се сварят, полезните каротини в тях се увеличават с около 14%, а лютеинът – с 11%. Затова – слагайте повече моркови, когато правите супа или зеленчукова гарнитура.

Ако морковите се готвят във фритюрник или на фурна, полезните вещества в тях намаляват – те стават дори по-малко отколкото в суровия зеленчук. Не бързайте да се отказвайте от този начин на приготвяне – доказано е, че така морковите стават също толкова полезни.

Как се обяснява този парадокс? Учените заявяват, че въпреки намаляването на количеството каротини, при морковите, приготвени по този начин нараства общата антиоксидантна активност, т.е. те стават по-полезни, защото по-ефективно обезвреждат свободните радикали.

Испански учени също са установили този феномен: в процеса на готвене каротините се превръщат в по-активни форми, а освен това допълнително се образуват и нови антиоксиданти.

Съдържанието на каротини в броколито след неговото приготвяне на пара е още по-голямо в сравнение с морковите. Общата антиоксидантна активност също...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.