zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тест: Умеем ли да изпитваме чувство на благодарност?Тест: Умеем ли да изпитваме чувство на благодарност?

Голяма част от нашите спомени за миналото са не толкова факти, колкото интерпретации.

здраве.bg

Ако искате да изпитвате щастие и удовлетворение от живота, се нуждаете от три съставни части: увереност в собственото минало, радост от настоящето и най-сетне – от вяра в бъдещето.
Повечето хора признават, че трябва да “поработят още за своята вяра в бъдещето, по-напредничавите се опитват да постигнат радост от настоящето, а на миналото се обръща твърде малко внимание”, твърдят американски психолози.

Голяма част от нашите спомени за миналото са не толкова факти, колкото интерпретации. Миналите събития може да не се дооценяват или да се преувеличават, като им се придава твърде голямо или погрешно значение. Например какво представляват прекъсналите отношения – предателство от страна на любимия, шанс да намериш друг - този, с когото да живееш по-добре, или нов житейски опит? Най-често човек предпочита да се спре на една интерпретация и именно тя по-нататък става нашия спомен.

Ако акцентираме върху положителните събития и позитивно тълкуваме получения опит, ще можем да изпитаме удовлетвореност от собственото минало. Този, който е доволен от своята биография, може да изпитва благодарност и по отношение на хората и събитията в неговия живот.

Благодарността е усещането за това, че светът е приятелски настроен към нас. А това е отличен повод да престанем да завиждаме.
Недооценяването на доброто, което се е случило в живота ни, преосмислянето на тягостните събития ни пречи да се отнасяме спокойно към себе си и да усещаме удоволствие от живота.

Ако искате да разберете колко често и в каква степен изпитвате чувството на благодарност във всекидневието си, можете да се възползвате от предложения по-долу тест, разработен от Емонсън и Макълоу и наречен от тях условно

Тест за (не)умението да изпитваме благодарност
Трябва да се съгласите или да опровергаете 6 твърдения и да пресметнете получения от вас брой точки.
1 - категорично не сте съгласни с твърдението
2 - не сте съгласни
3 - не сте напълно съгласни
4 - не знаете
5 - отчасти сте съгласни
6 - съгласни...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.