zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нов тест определя в 99% от случаите рака на яйчниците в неговия ранен стадийНов тест определя в 99% от случаите рака на яйчниците в неговия ранен стадий

26 февруари 2008, здраве.bg

Създаден е нов високочувствителен и специфичен тест за ранната диагностика на рака на яйчниците, с който могат да се откриват 99% от случаите, съобщава списание Clinical Cancer Research.

Американските учени са разработили тест, който е основан на определянето на концентрацията на 6 белтъчини – биомаркери, които се изработват в човешкия организъм в отговор на злокачествено образувание или се продуцират от самото новообразувание, пояснява Гил Мор, ръководител на изследването.
Според него, предишните тестове са се основавали само на определянето на белтъчините в злокачествените образувания и тяхната точност е не повече от 15-20%.
Във втората фаза на клиничните изпитания са участвали 500 жени, като 150 от тях са страдали от рак на яйчниците. Резултатите от теста се оценяват не само от изследователите, но и от независими експерти от Националния институт за изследване на рака в САЩ.
Гил Мор заедно със своите колеги вече пристъпват към третата фаза на изпитание на теста – клинично изследване с участието на 2000 пациенти, което ще се проведе в различни центрове.
“Надяваме се, че този тест ще стане един от стандартните медицински тестове, назначавани за изследване на жените”, заяви Мор.
Ракът на яйчниците е една от водещите причини за смъртността на жените в резултата на ракови заболявания. Наричат болестта още “тихият убиец”, тъй като този вид рак дълго време протича без симптоми и често се диагностицира на късните и вече неизличими стадии от развитието на заболяването.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.