zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

23 начина да поддържаме добрия тонус23 начина да поддържаме добрия тонус

здраве.bg

Разбира се, че е много неприятно, ако се чувстваме уморени още в началото на седмицата. Освен всичко, това е сигурен знак, че нещо в начина ни на живот не допада на организма и той ни предупреждава.
Надяваме се, че тези елементарни съвети ще ви помогнат да бъдете здрави, да се чувствате свежи и работоспособни:

1. Сутрин – без резки движения
Тези, които работят много и до късно, сутрин се раздвижват много по-трудно. А недобре наспалият се човек е и крив и капризен. Ако станете рязко, може да ви се завие свят. Затова преди да станете от леглото първо се протегнете няколко пъти, повдигнете коленете към гърдите, раздвижете ръцете си.

2. Стоплете се отвътре
Сутрин са полезни горещият душ и горещият чай. Седнете във ваната като скръстите краката си по турски и насочете струята вода върху гърба си между раменете. Поседете така 2-3 минути. Не пълнете ваната сутрин -това ще ви отпусне и няма да ви се работи.

3. Закуска след водните процедури
Закуската ще ви помогне да се заредите с енергия пред първата половина от деня. Консумирайте продукти, съдържащи леки белтъчини и “бързи” въглехидрати: извара, мляко, мед, овесени ядки с мляко.

4. Витамини срещу умората
Ако искате да си повишите настроението, изяжте 1-2 банана и изпийте чаша зелен чай.

5. Йога - напук на всички рекорди!
Не си струва сутрин да поставяте някакви спортни рекорди – организмът и без това страда от недостиг на енергия. Тренировките във фитнес залата са подходящи след 16 часа, а бягането – преди сън. Така че сутрин си правете спокойна аеробна гимнастика, дихателни упражнения, йога.

6. Ако се е появило коремче...
От бюрото с компютъра в колата и обратното. И така всеки ден. Ако нямата време за трениране във фитнес залата, отделяйте по 20 минути за гимнастика. Особено важни са упражненията за преси, областта на таза и краката. В храненето трябва да спазвате принципа “3+1” т.е. всяко хранене трябва да се състои от равни части белтъчини, мазнини и въглехидрати...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.